Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2018-04-22 in het originele Engelstalige artikel.
Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.
GNU-software
- Alle GNU-pakketten
- Overzicht van vrije software
- Korte beschrijvingen van GNU-pakketten
- GNU-Handleidingen
- Volledig vrije GNU/Linux-distributies
- GNU/Linux-distributies
- Hulpbronnen voor ontwikkeling
- Hulp verkrijgen
GNU is een besturingssysteem dat voor 100% uit vrije software bestaat. Het was opgestart in 1983 door Richard Stallman (rms) en wordt door veel mensen ontwikkeld die samen werken aan het doel om iedereen de vrijheid te geven om zeggenschap te hebben over de eigen computeractiviteiten. Technisch gezien lijkt GNU sterk op Unix. Maar in tegenstelling tot Unix, geeft GNU vrijheid aan gebruikers.
Het GNU-systeem bevat alle officiële GNU-softwarepakketten (die beneden opgesomd staan), en bevat ook vrije software die geen deel uitmaakt van GNU, met name TeX en het X-venstersysteem. Het GNU-systeem is niet één statische verzameling programma's; gebruikers en verspreiders kunnen verschillende pakketten selecteren op basis van hun behoeften en wensen. Het resultaat is nog steeds een variant van het GNU-systeem.
Wanneer je op zoek bent naar een compleet te installeren systeem, zie dan onze lijst van GNU/Linux-distributies die geheel uit vrije software bestaan.
Wanneer je op zoek bent naar vrije-software-pakketten, zowel GNU als niet-GNU, kijk dan naar het Overzicht vrije software: een doorzoekbare databank met vrije software, in categorieën ingedeeld. Het overzicht wordt bijgehouden door de Free Software Foundation en bevat verwijzingen naar thuispagina's van programma's, indien beschikbaar. Dit overzicht bevat alle GNU-pakketten. Een andere lijst met alle GNU-pakketten staat beneden. Koppelingen naar documentatie van vrije software worden apart vermeld.
Tenslotte hebben we een korte lijst met vrije software voor Microsoft Windows, voor Windows-gebruikers die vrije software willen proberen.
We hebben ook een lijst met aanbevolen onderwijssoftware gepubliceerd.
Hoe verkrijg ik GNU-software
Distributies downloaden
Wanneer je op zoek bent naar een compleet te installeren systeem, zie dan onze lijst van GNU/Linux-distributies die geheel uit vrije software bestaan.
GNU-software is op diverse manieren beschikbaar:
- Download een volledig vrije GNU/Linux-distributie.
- Kopieer het van je vrienden.
- Koop een computer met een compleet vrij GNU/Linux-besturingssysteem voorgeïnstalleerd, van één van deze bedrijven die dit in het assortiment hebben.
- Download individuele pakketten via het web of via FTP: we leveren broncode voor alle GNU-software als vrije software, en zonder bijkomende kosten. (Geef daarbij alsjeblieft een donatie aan de FSF, wanneer je het kan missen, zodat we meer vrije software kunnen helpen ontwikkelen.)
- Gebruik de GNU Guix functionele pakketbeheerder om GNU-pakketuitgaven te installeren en te beheren.
- Gebruik de GNU GSRC-verzameling om gemakkelijk de nieuwste versie van GNU-pakketten te installeren, zonder daarbij een conflict ontstaat met andere systeemversies.
- Gebruik de GNU PPA (Persoonlijk Pakket-Archief) op Trisquel, gNewSense of gerelateerde distributies om de nieuwste uitgaven correct verpakt te verkrijgen.
- Haal de laatste versie van de broncode van een pakket op en bouw het zelf. Veel GNU-pakketten onderhouden hun broncode op de GNU-hostingwebsite savannah.gnu.org. Sommige pakketten gebruiken andere opslaglocaties voor broncode: de webpagina van het pakket zal daar veelal naar verwijzen.
GNU-software ontwikkelen
De FSF houdt een lijst bij van vrije-software-projecten met een hoge prioriteit; help deze projecten alsjeblieft wanneer je in de gelegenheid bent. Zie GNU helpen voor andere manieren om GNU te helpen, inclusief het nieuw leven inblazen van GNU-pakketten die momenteel niet onderhouden worden.
Als je een nieuw programma aan het schrijven bent en van jouw software graag een officieel GNU-pakket wilt maken, bekijk dan de evaluatie-informatie en het aanbiedingsformulier. Bekijk de criteria voor ethische opslagplaatsen voor hulp bij het kiezen van een opslagplaats voor jouw project.
Als je een GNU-pakket onderhoudt of ontwikkelt, of het nu net is opgezet of al lang bestaat, kan deze korte lijst met tips voor onderhouders van GNU-pakketten nuttig zijn, samen met deze informatie over hulpbronnen voor GNU-softwareontwikkelaars.
Alle GNU-pakketten
Hieronder staat een lijst met koppelingen naar thuispagina's van alle huidige GNU-pakketten, aangegeven met hun pakketaanduiding (in plaats van lange namen) voor beknoptheid. Ze zijn alfabetisch gesorteerd van links naar rechts. Als je opmerkingen of vragen over deze lijst hebt, kan je een e-mail sturen aan <maintainers@gnu.org>.
Er zijn ook lijsten beschikbaar van:
- korte beschrijvingen van alle GNU-pakketten;
- documentatie voor GNU-pakketten (gesorteerd op categorie);
- GNU-pakketlogo's; en
- laatste GNU-uitgaven.
Uitgefaseerde GNU-pakketten
Soms worden GNU-pakketten uitgefaseerd, meestal omdat ze zijn opgevolgd door een nieuw pakket of opgenomen in een ander, groter pakket. Als je geïnteresseerd bent in het overeind houden van één van deze pakketten, neem dan contact op met <maintainers@gnu.org>. Hier een lijst voor diegenen die ernaar zoeken; we houden ook de pagina's hiervan online, voor zover ze er waren: