Bu, orijinali İngilizce olan bir sayfanın çevirisidir.

Özgür GNU/Linux dağıtımları

Bu sayfada özgürlük bağlamında tamamen özgür olan GNU/Linux dağıtımları listeleniyor. GNU olmayan özgür dağıtımlar ayrıca listelenmiştir.

Her ne kadar özgürlük dışında başka bir değerlendirme veya karşılaştırma ölçütü kullanmasak da ; Özgür Yazılım Vakfı buradaki GNU/Linux dağıtımlarını önerir ve destekler. Bu nedenle, dağıtımları alfabetik sırayla sıraladık.

Buradaki dağıtımlar geliştiricilerinin Özgür Sistem Dağıtımları için Yönergelere uymaya bağlılıklarını gösterdiği kullanılmaya hazır tam sistemlerdir. Bu onların özellikle özgür yazılım içerdiği ve önerdiği anlamına gelir. Bu dağıtımlar özgür olmayan uygulamaların, özgür olmayan programlama platformlarının, özgür olmayan aygıt yazılımı “bloglarının”, özgür olmayan oyunların ve özgür olmayan kılavuz veya belgelendirmenin yanında, diğer herhangi bir özgür olmayan yazılımı da reddeder.

Bu dağıtımlardan biri özgür olmayan herhangi bir şey içeriyor veya öneriyorsa, bu bir yanlışlık sonucu olmalıdır, çünkü geliştiricileri böyle bir yazılımın kaldıracağını taahhüt etmiştir. Bu dağıtımlardan birinde özgür olmayan yazılım veya belgelendirme bulursanız, sorunu bildirip, GNU Bucks kazanabilirsiniz, biz de geliştiricileri sorunu çözmeleri için bilgilendiririz.

Burada listelenen bir dağıtımın özgürlüğe dair bir açığını kapatmak etik bir yükümlülüktür; bu nedenle bize yalnızca bulunduğu takdirde herhangi bir özgür olmayan yazılımın kaldırılacağını taahhüt eden geliştirici takımlarının olduğu dağıtımları listeledik. Bu takımlar genellikle gönüllülerden oluşur ve kullanıcılara yasal olarak bağlayıcı taahhütler vermez; ancak bir dağıtımın uygun şekilde sürdürülmediğini tespit edersek, listeyi buna göre yeniden düzenleriz.

Diğer mevcut GNU/Linux dağıtımlarının da, burada listelediklerimiz gibi tümüyle özgür olacağını umuyoruz. Özgür dağıtımların durumunu iyileştirmek istiyorsanız, yeni bir dağıtım başlatmaktan ziyade, mevcut bir özgür dağıtımın gelişimine yardım edebilirsiniz.

Lütfen, özgür dünyada, bütün donanımların çalışmayacağını unutmayın; her bir dağıtım sitesinde hangi donanımın desteklendiği belirtilmiş olmalıdır. Hangi dağıtımın size uygun olduğunu anlayabilmeniz için, burada bulunan kısa açıklamaları okuduktan sonra, başka bilgilendirme olup olmadığını görmek için sitelerini ziyaret etmenizi öneririz.


Özgür Yazılım Vakfı diğer web sayfalarından veya bilgilerinin güncelliğinden sorumlu değildir.


PC'lere ve iş istasyonlarına yönelik GNU/Linux dağıtımları

Burada gösterilen dağıtımlar bir bilgisayarın sabit sürücüsüne yüklenebilir veya canlı olarak çalıştırılabilir.

Dağıtım Kısa Açıklaması
Dragora GNU/Linux-Libre Dragora GNU/Linux-Libre, basitlik kavramlarına dayalı bağımsız bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Dyne:bolic Dyne:bolic,, ses ve görüntü düzenlemeye odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Bu “statik” bir dağıtımdır, normalde canlı CD üstünden çalışır. Güvenlik güncellemesi almadığı için, çevrimdışı olarak kullanılmalıdır.
Guix Guix sistemi, GNU sistemi için tamamen işlevsel bir paket yöneticisi olan GNU Guix'in (“geeks” olarak telafuz edilir) üstüne kurulu gelişmiş bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Hyperbola Hyperbola GNU/Linux-libre, bağımsız uzun süreli destekli, basitliğe odaklı bir sistem-dağıtımdır.
Parabola GNU/Linux-libre Parabola GNU/Linux-libre, basit paket ve sistem yönetimine öncelik veren Arch tabanlı bir dağıtımdır.
PureOS PureOS, gizlilik, güvenlik ve kolaylığa odaklanmış Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Trisquel Trisquel, küçük işletmelere, ev kullanıcılarına ve eğitim merkezlerine yönelik Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Ututo Ututo S %100 özgür bir GNU/Linux dağıtımıdır. GNU projesi tarafından ilk onaylanan tamamıyla özgür bir GNU/Linux sistemidir.

Küçük GNU/Linux dağıtımları

Aşağıda küçük sistem dağıtımlarının listesi var. Bu dağıtımlar kablosuz yönlendirici gibi sınırlı kaynaklara sahip aygıtlar içindir. Özgür bir küçük sistem dağıtımı kendi kendini barındırmaz, ancak yukarıda listelenen özgür sistemlerden birinin üzerine, belki de küçük sistem dağıtımının yanında dağıtılan özgür araçlar yardımıyla geliştirilebilir ve oluşturulabilir olmalıdır.

Dağıtım Kısa Açıklaması
libreCMC libreCMC çok sınırlı kaynaklara sahip aygıtlar için gömülü bir GNU/Linux dağıtımıdır. Esasen yönlendiricilere odaklansa da, çok çeşitli cihaz ve kullanım durumlarına da destek sağlamaktadır. 2015'te LibreWRT, libreCMC ile birleşti.
ProteanOS ProteanOS gömülü aygıtlar için yeni, küçük ve hızlı bir dağıtımdır. Platform yapılandırma özelliği, ikili paketlerin farklı donanım ve kullanım durumları için derleme sırasında ve çalışma zamanında yapılandırılmasını sağlıyor.

Özgür GNU/Linux dağıtımları nasıl edinilir

Kendi sitelerine ek olarak, bu dağıtımların birçoğu mirror.fsf.org'da bulunabilmektedir. Dağıtımları indirebilir veya tercihen rsync yardımıyla, yansısını oluşturabilirsiniz. Özgür dağıtım geliştirenler, projelerinin bir yansısını oluşturmamız için FSF sistem yöneticilerine e-posta atabilirler.

Tekil GNU paketleri (birçoğu buradaki özgür dağıtımlarda bulunmaktadır) ayrıca anlatılmıştır.

İçine özgür bir GNU/Linux dağıtımı yüklenmiş donanımlar satan şirketleri ayrıca listeledik.

Kaçırdığımız şeyler var mı?

Listemizde bulmayı umup bulamadığınız bir dağıtım var mı? Öncelikle, neden bazı yaygın dağıtımları desteklemediğimize ilişkin sayfamıza bakın. Bu sayfada neden birçok bilinen dağıtımın yönergemizi karşılamadığı açıklanıyor. Eğer bir dağıtım orada da listelenmemişse ve bizim yönergemize uyuyorsa, lütfen geliştiricileri bu sayfadan haberdar edin ve onların bizimle temasa geçmesini sağlayın; onlardan haber almak isteriz.

Özgür Sistem Dağıtımı Yönergeleri'ne uyduğunu düşündüğünüz ve burada listelenmesini istediğiniz bir dağıtım varsa, lütfen <webmasters@gnu.org> adresine bir tanıtım yazısı ve projenin web sayfasını gönderin. Bunu yaptığınızda, değerlendirme sürecimiz hakkında size daha fazla bilgi vereceğiz ve hemen değerlendirmeye başlayacağız. Sizden haber almak için sabırsızlanıyoruz!

Tarihi

Burada bulunan dağıtımlar daha önce listede yer almaktaydı, fakat artık önerilmemektedir.

Dağıtım Kısa Açıklaması Çekilme Bilgisi
BLAG Linux ve GNU BLAG Linux and GNU, Fedora tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Geliştirilmesi durdurulduğu için geliştiricilerin isteği üzerine Haziran 2018'de kaldırıldı.
gNewSense gNewSense, FSF sponsorluğunda Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Nisan 2021'de Kaldırıldı.
Musix GNU+Linux Musix, ses prodüksiyonu üstünde duran Knoppix tabanlı bir GNU+Linux dağıtımıdır. Bu “statik” bir dağıtımdır, canlı CD üstünden çalışır. Güvenlik güncellemesi almadığı için, çevrimdışı olarak kullanılmalıdır. Geliştirilmesi durdurulduğu için geliştiricilerin isteği üzerine Mart 2019'da kaldırıldı.