Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2020-06-12 in het originele Engelstalige artikel.
Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.
Hoe je het GNU-project en de vrijesoftwarebeweging kunt helpen
Inhoudsopgave
Voor algemene vragen over het GNU-project, mail naar <gnu@gnu.org>. Voor vragen en suggesties over deze website, mail naar <webmasters@gnu.org>.
Help met de ontwikkeling van het GNU-besturingssysteem
- Schrijf vrije handleidingen en andere documentatie voor GNU-software.
- Werk mee aan de vrije-software-projecten met hoge prioriteit.
- De lijst GNU Hulp gevraagd is een algemene takenlijst voor GNU-softwarepakketten. Wellicht kun je zelfs één van de niet-onderhouden GNU-pakketten overnemen.
- Er zijn andere projecten die goed zijn om te doen.
- Verbeter de universele toegang van vrije software.
- Zie de GNU-software-evaluatie voor het aanbieden van je zelfgeschreven software aan GNU.
- Als je een student bent, en je moet een software-ontwikkelingsproject doen, kan je de software aanbieden aan GNU. Op staat hoe je de universiteit ertoe kan bewegen dat je jouw programma als vrije software kunt uitbrengen.
Wanneer je wilt helpen bij het werken aan GNU-software, zie hoe mee te helpen.
Laat het aan onze GNU-vrijwilligerscoördinatoren <gvc@gnu.org> weten wanneer je een nieuw pakket start dat je op deze lijsten hebt gevonden. We willen graag bijhouden aan welke taken wordt gewerkt.
Wanneer je software voor GNU schrijft, neem dan alsjeblieft nota van de GNU-codeerstandaarden en informatie voor onderhouders van GNU-software.
Soms krijgen we software aangeboden die iets doet wat een bestaand GNU-pakket ook al doet. Hoewel we alle aanbiedingen zeer waarderen hebben we natuurlijk graag dat programmeurs hun tijd steken in nieuwe functionaliteit, niet aan oplossingen die we al hebben. Kijk dus eerst in het Overzicht Vrije Software om te zien of we die functionaliteit al hebben.
We kunnen beperkte ondersteuning leveren aan GNU-software-ontwikkelaars.
De GNU-vrijwilligerscoördinatoren <gvc@gnu.org> kunnen je verder helpen wanneer je het GNU-project wilt helpen. Ze kunnen je in contact brengen met andere mensen die aan dezelfde soort projecten (willen) werken. Wanneer je een taak hebt uitgekozen van onze lijst, laat hen dan alsjeblieft weten dat je hieraan wilt werken.
Word vrijwilliger bij de Free Software Foundation en doneer
De Free Software Foundation is de hoofdsponsor van het GNU-besturingssysteem. De FSF helpt ook bij het verspreiden van de ethische en politieke kwesties die komen kijken bij softwarevrijheid.
Net als GNU krijgt de FSF een groot deel van zijn kracht van vrijwilligers. Het is een geweldige plaats om vrijwilligerswerk te doen en een geweldige gemeenschap om lid van te worden, vooral als je niet de technische achtergrond hebt om direct bij te dragen aan de ontwikkeling van vrije software. Kijk eens op de vrijwilligerspagina van de FSF om te beginnen of op de thuispagina om meer over de organisatie te weten te komen.
Ondersteun de FSF en het GNU-project financieel door lid te worden van de FSF, door te doneren aan de FSF, door het kopen van handleidingen, t-shirts, stickers, en spullen van de FSF, of door vrije software te verkopen en een deel van de opbrengst aan de FSF of een andere vrije-softwareorganisatie te doneren. Door ontwikkeling te ondersteunen help je de wereld van vrije software verder.
Vertel anderen over het GNU-project en de Vrije-Software-beweging
- Licht je vrienden in over de GNU-beginselen en -software.
- Wanneer je het hebt over het besturingssysteem dat is gestart als GNU en Linux (de kernel) heeft als toevoeging, noem het dan GNU/Linux en volg niet diegenen die het over “Linux” hebben. Wanneer mensen door hebben wat we allemaal hebben gedaan, in plaats van ons werk toe te schrijven aan anderen, zou dit ons al een stuk helpen en zullen ze ons in de toekomst meer steunen, terwijl het een kleine moeite is het jezelf aan te leren om het te hebben over GNU/Linux.
- Laat je steun zien voor de vrije-softwarebeweging en voor onze ideeën van vrijheid voor computergebruikers, door het te hebben over “vrije software”, “libre software” of “vrije/libre software”.
- Vermijd de term “open source” die onze ideeën verwerpt.
- Voeg een koppeling naar deze webpagina toe aan je bladwijzers.
- Moedig anderen aan ditzelfde te doen.
- Bied GNU/Linux-installatie of -ondersteuning aan in jouw lokale tijdbanken.
Help bij het ontwikkelen en gebruiken van GNU
Deze lijst is min of meer op prioriteit gesorteerd. Let wel dat veel onderwerpen op deze lijst verwijzen naar weer andere lijsten.
- Help met Savannah. We zoeken vooral naar technische systeembeheerders om te helpen met de onderliggende infrastructuur-ondersteuning. Vrijwilligers om te helpen bij in behandeling zijnde inzendingen zijn ook zeer welkom. Bekijk alsjeblieft deze algemene informatie hoe je een savannah-hacker kunt worden. Kom in contact met ons via de savannah-hackers-public e-maillijst.
- Start een nieuwe GNU/Linux-gebruikersgroep.
- Stel jezelf beschikbaar als GNU-webmaster. Begin met het invullen van de webmaster-quiz.
- Vertaal de GNU-website naar andere talen. Meer informatie kun je vinden op Richtlijnen voor het vertalen van www.gnu.org-webpagina's. Schrijf naar <web-translators@gnu.org> wanneer je wilt helpen.
- Elk vertaalteam heeft verschillende leden nodig die de taal waarnaar vertaald wordt als moedertaal hebben (en vloeiend Engels spreken), maar ook iemand die Engels als moedertaal heeft (en de de taal waarnaar vertaald wordt vloeiend spreekt).
- Wanneer je met mensen praat die het niet zo hebben op vrijheid en samenwerking, kun je altijd nog wijzen op de vele praktische voordelen van vrije software (zie hiervoor het artikel Waarom open bron/Vrije Software? Kijk maar naar de cijfers! voor ondersteunende argumenten). Maar blijf ook vooral op de ethische aspecten wijzen! En wijzig je standpunt niet naar open bron, alleen maar om anderen terwille te zijn.
- Zorg er tevens voor dat er veel verwijzingen worden opgenomen naar onze artikelen van de filosofie-pagina's en andere GNU-adressen in de juiste categorieën. Wanneer je hierbij wilt helpen, neem dan contact op met de GNU-vrijwilligerscoördinatoren <gvc@gnu.org>.
- Help bij het nalezen van nieuwe en herziene GNU-handleidingen. Schrijf naar <campaigns@fsf.org> om aan de lijst van proeflezers toegevoegd te worden.
- Schenk hardware aan de FSF.
- Doe één van de taken die moeten worden uitgevoerd voor deze webserver.
- Wanneer jij of je bedrijf vrije software ondersteunt of ontwikkelt kun jij (of je bedrijf) opgenomen worden in het GNU-dienstenoverzicht.
- Wanneer jouw bedrijf mensen nodig heeft voor het ontwikkelen van vrije software, kun je adverteren op onze Vacaturepagina voor vrije software.
- Neem contact op met bedrijven om te kijken of ze werk hebben dat in aanmerking komt voor opname in onze Vacaturepagina voor vrije software. Wanneer je dit zou willen doen, neem dan contact op met <job-page@fsf.org>.
Help bij het verbeteren van h-node.org
h-node.org is een website met informatie over hoe goed een bepaald stuk hardware werkt met vrije software.
Hulp is benodigd bij:
- Het onderhouden en verbeteren van de h-node.org-wiki.
- Het verbeteren van h-source, waarop h-node.org draait, en h-client, een desktopprogramma voor het aanleveren van apparaatinformatie aan h-node.org.
- Het geven van suggesties welke nieuwe hardware moet worden toegevoegd aan de database.